Voor wie?

  • Kersverse moeder en huilbaby
  • Kinderen en jongeren
  • Volwassenen

Kersverse moeder en huilbaby
Je bent net bevallen en nog een beetje zwevend op jouw roze wolkje geniet je van het kersverse moederschap. En dan... blijkt dat jouw prachtige kindje een huilbaby is. Daar gaat de nachtrust, daar gaat het roze wolkje. Medisch gezien, is er (vaak) niets aantoonbaar, maar toch stopt het huilen niet. Je moederinstinct zegt dat er iets niet helemaal klopt maar wat?

Kinderen en jongeren
Als er één doelgroep is waarbij healing helpt, zijn het onze kinderen en jongeren. Kinderen dragen vaak op jonge leeftijd al een enorme ballast met zich mee, ingegeven door vooral de directe omgeving. Onbewust en onbedoeld leggen we ze allerlei belastende verbindingen op. "Denk erom dat je niet valt", "wees op tijd thuis", "ga niet met vreemden mee", "maak je huiswerk en zorg voor goede cijfers", "zit niet zo te dagdromen". Voor je het weet, zit hun hoofd vol met alles wat ze vooral 'moeten' van ons, de school, familie en - nog ruimer gezien - de hele maatschappij.

Hun natuurlijke enthousiasme en gretigheid weten we met z'n allen feilloos in te dammen. We durven onze kinderen bijna geen eigen verantwoordelijkheid meer mee te geven. Als blijkt dat ze niet reageren zoals wij dat gewend zijn, willen we dat graag benoemen. Termen als autistisch, ADHD, PDD-Nos, dyslectisch, depressief zijn aan de orde van de dag. Hiermee beweer ik niet dat deze 'klachten' niet bestaan. Uiteraard zijn er kinderen die wel degelijk aan één van de genoemde termen lijden.

Maar misschien zijn deze - wat bekend staat als - aandoeningen, wel hele speciale gaven. Een soort van bescherming, juist omdat deze kinderen niet voldoende begrepen worden. Op school wordt het stukje ballast nog wat extra opgevoerd. De nadruk komt nu te liggen op het leveren van prestatie. Beelddenkende kinderen moeten ineens heel praktisch gaan denken in woorden en begrippen. Het gevolg is, dat ze achterop raken ondanks hun intelligentie. Kinderen met faalangst blijken tijdens proefwerken of spreekbeurten volledig dicht te slaan en kunnen geen woord meer uitbrengen, ondanks dat ze de hele stof feilloos uit hun hoofd kennen.

Hoogsensitieve kinderen raken in een klas snel overprikkeld met als gevolg vermoeidheid, slechte concentratie en een voortdurend gevoel van stress. Een perfectionistisch kind wil graag álles goed doen. Het mag van zichzelf geen fouten maken en als het even niet lukt, reageert het dit af op de omgeving met als gevolg mogelijke driftbuien.

Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van problemen die onze kinderen vandaag de dag ervaren. Komen ze dan ook nog in de puberteit, dan lijkt het spreekwoordelijke hek helemaal van de dam. Nóg meer prikkels, nóg meer ballast. Als ouders hoop je van harte dat je kind zonder al te veel kleerscheuren door deze periode heen rolt.

Volwassenen
Iedereen is wel bekend met de uitdrukking 'hij of zij draagt heel wat in zijn rugzak met zich mee'. Nu ondervindt niet iedereen hier persé hinder van. Sommige mensen voelen zich prettig in hun vertrouwde leventje vol stress, onvrede, twijfel en onzekerheid en houden graag vast aan 'het bekende'. Maar hoeveel mensen zijn er futloos, vermoeid, humeurig, gehaast... en willen daar eigenlijk wel van af?

Hoe vaak heb je zelf het gevoel vast te zitten in werk, relatie of familiebanden? Heb je het gevoel niet vooruit te komen? Durf je maar niet die volgende stap te zetten omdat je blijft hangen in dat stukje onverwerkt verleden?